DlouhýVladimír Dlouhý

Erasmus s otazníkem

13. 11. 2012 11:00:00
Evropští intelektuálové se stavějí za evropský program studijních pobytů Erasmus. Tomu teď hrozí ukončení z finančních důvodů.

Nepochybně jsou významní představitelé intelektuální elity vedeni přesvědčením, že multikulturní výměna studentů patří k nesporným výdobytkům sjednocené Evropy. Sami absolventi, ale i vysokoškolští učitelé hodnotí program různě. Někteří studenti si to hodně užili – studijní pobyt byla jedna dlouhá párty, píše se na různých webech. Moc jsme se nemuseli učit a chabou úroveň jazyka jsme si rozhodne vylepšili, shodují se. Podle všeho záleží na jednotlivých školách a jejich nárocích na studenty. Vím to, protože vyučuji na vysoké škole a možnosti i zkušenosti studentů stran studia v zahraničí mě zajímají. Studenty v záměru studovat v cizině jednoznačně podporuji. Mám však velké problémy, když vidím, jak zahraniční studenti (jistě ne všichni), kteří si zapíší můj kurz, se zajímají pouze a jenom o počet kreditů, které získají, ale na přednáškách je nevidím, jak je semestr dlouhý.

Aniž bych chtěl podceňovat poznávání životního stylu, kuchyně a tanců evropských národů, nejsem si ale jist, zda nenáročnou studijní turistiku máme podporovat z unijních zdrojů a navíc zaměstnávat nákladný aparát úředníků, kteří Erasmus v dnešní podobě administrují.

Erasmus není jediná forma studentských výměn. Programy jednotlivých universit jsou dle mých zkušeností hodnoceny studenty vesměs lépe. Tedy přinejmenším těmi studenty, kteří jsou připraveni zvládnout náročnější studium v zahraničí a studovat tam něco, co jim tuzemské vysoké školy nenabídnou. Podepíšu jakoukoliv výzvu, která bude žádat větší a smysluplnou výměnu studentů v rámci Evropské unie. Čím více možností, tím lépe. Pro studenty různě hmotně situované i různě odborně zaměřené. Především ale pro studenty, kteří berou svoji přípravu na vysoké škole odpovědně. Že ke studentskému životu patří vedle šprtání a vysedávání v učebnách i rozkoše nejrůznějšího druhu? Ale samozřejmě! Ale za vlastní.

Vladimír Dlouhý

Autor: DlouhýVladimír Dlouhý | karma: 20.09 | přečteno: 1520 ×
Poslední články autora