Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Půvabná je myšlenka překotného zvyšování minimáln mzdy .Pokud máme jednu z nejnižších minimálních mezd v ekonomicky srovnatelných zemích i po tomto posledním zvýšení je nasnadě otázka jak naši podnikatelé kteří se zuby ,nechty jakémukoliv zvyšování brání, parazitují nha levné práci svých zamstnanců.Je to jejich ekonomická výhoda o proti konkurenci v zahraničí ale podle mne se jen přenese na stát dorovnávat mnoha lidem životní minimum pomocí různých sociálních dávek.

0 0
možnosti
Foto

Chybí ten základní argument. Proč by stát měl násilně vstupovat do dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem ?

Proč stát zakazuje pracovat těm, kteří nedokáží vydělat více než nějaká arbitrárně stanovena hranice ? Proč musí tito lidé odejít na sociální dávky ?

0 0
možnosti
Foto

A proč by neměl? V ústavě stojí psáno, že lidský život (i zaměstnance) je hoden ochrany i před narozením. Jinak tuto otázku řešil a vyřešil před námi už Karel Engliš.

1 0
možnosti

už jsem to psal p. Dlouhému na FB , jde o dlouho avizované dohánění deficitu min. mzdy zpět na 40% průměru díky zmrazení minulé vlády. Tehdy byla krize, šlo to omluvit, ale nyní při růstu ekonomiky je situace odlišná a mzdy MUSÍ růst jinak se nepohneme vůbec nikam..

0 2
možnosti

No jo - ale proč 40 % průměrné mzdy? Je správné, aby kvalifikovaná práce (1/3 obyvtel) byla placena jen 2,5 nádobkem té nekvalifikované? Kdo na toto číslo přišel a jak ho zdůvodnil?

Jak přispívá růst mezd (sám o sobě) tomu, že se "někam" (kam vlastně) pohnem?

1 0
možnosti

Největší faul vidím na začátku 2. poloviny článku, kdy nám autor implikuje, že vyšší minimální mzda může za vyšší nezaměstnanost na Slovensku, v Maďarsku, Polsku nebo Slovinsku. U Řecka už to říká skoro přímo.

Vyřčené nechá působit a protože ví, že plácá nesmysly, musí uhnout, aby ho neukamenovali.

A tak použije větu že nebyla prokázána přímá vazba mezi nezaměstnaností a minimální mzdou.

To je opravdu pěkný příklad takřka komunistického pokrytectví.

4 2
možnosti

Vy jste si jist, že fakt, že vyšší nezaměstnanost je ve státech s relativně vysokou minimální mzdou, je zcela nahodilý? Mně by nahodilost připadala vysoce nepravděpodobná. Vám ne?

1 0
možnosti

Pokud pár kilometrů od hranic může podnikatel platit podstatně víc než je u nás minimální mzda, tak Vaše učené pojednání je bohužel pusté žvanění. Běžte do háje.

1 7
možnosti
Foto

I91v83a69n 73V68e33s26e16l13ý

25. 8. 2017 12:14

Ten podnikatel pár kilometrů od hranic může platit podstatně víc protože může za víc prodat výrobek či službu a možná také proto, že za tou hranicí nejsou tak vysoké daně (odvody za zaměstnance) jako před tou hranicí. Běžte do háje sám.

7 0
možnosti
Foto

Minimální mzda za peníze podnikatelů, kterých se nikdo neptal, jestli si navyšování mezd mohou dovolit je šmakuláda. Pokud bude chtít zaměstnanec přinést domů čistou mzdu 15 tisíc, musí vydělat téměř 27 tisíc. Rozdíl 12 tisíc jsou odvody státy, které odevzdá podnikatel státu. Takže zaměstnance 15 000 a stát 12 000 a to na vrub podnikatele. Co udělá podnikatel? Bude propouštět lidi, kterým bude nucen vyplácet minimální mzdu. Jsou to stejně lidé bez kvalifikace a dají se nehradit jinak. Minimální mzda jinak zvyšuje nezaměstnanost, (v tom se ekonomové shodnout) a to zejména uchazečů bez vysoké kvalifikace či praxe – tedy studentů hledajících první pracovní zkušenost, „školních odpadlíků“ či jedinců z problematických lokalit a rodin. Namísto toho, aby tito lidé dostali příležitost zvyšovat prací svou kvalifikaci a následně i příjem, jsou odsouzeni k frustrující závislosti na státní podpoře a dlouhodobé chudobě.

4 2
možnosti
Foto

V dnešní době je správné navyšovat mzdu a hledat úspory třeba i propouštěním zaměstnanců. Kdo dnes chce pracovat, pracuje a potom co jeden zaměstnavatel ušetří jeho propuštěním, může zaplnit volné místo jinde, u jiných podnikatelů, kterým zaměstnanci chybí a jsou ochotní novou minimální a třeba i vyšší mzdu zaplatit. Mimo jiné tu existuje skupina lidí, pro které není frustrující být na státní podpoře. Jediné co je nutné pohlídat je to, aby státní rozpočet nebyl nalejvylej, ale úspora na straně výdajů na dávky a zvýšený příjem z daní se projevil třeba ve snížení daňové zátěže pro firmy. Ti, kteří dnes dávají zaměstnancům vyšší plat tak trošku sponzorují ty "skromnější".

2 2
možnosti

Jsou to jednoduché počty. Jestliže minimální mzda za 8 hodin práce nezaplatí nájen a základní zivotní potřeby, musí stoupnout. Nebo zvednout daně a doplácet. Já jsem pro vyšší mzdu. Podnikatel, který nemá na slušnou mzdu, ať zaměstná rodinu, nebo zavře.

2 3
možnosti
Foto

Jasné pane Hlásný, zavře firmu a jde na pracák a ať se stát o něj postará za peníze daňových poplatníků.

3 0
možnosti

Mzda prezidenta Hospodářské komory je jistě o dost vyšší než minimální mzda.

To se pan prezident nebojí, že bude nahrazen strojem?

0 3
možnosti

Tak hloupej stroj je těžko vymyslet. ;-D

2 0
možnosti

Tato vlada neumi nic. Jen rozdavat z ciziho. Rv

6 0
možnosti

Vy, pane Dlouhý, když otevřete ...ústa, očekávám lež. S klausovskou partou jste zničili nebo zaprodali co se dalo a máte tu drzost kvákat bludy. Stejně Vás nikdo nebere vážně.

Váš útlum těžkého průmyslu bez nutné selekce pociťujeme dodnes. ČKD, Poldi Kladno a další a další. Historie Vás dohání současnou realitou; kdybyste nepohřbili mnohamiliardový obchod ČKD Kompresory s Čínou, dnes by byl precedens dobrých obchodů a stačilo by je jen rozvíjet.

Můžete třeba kázat zlato, ale nevěřím Vám ani dobrý den.

3 3
možnosti
Foto

Zlatá slova!!

I kdyby měl stokrát pravdu, je mi jakékoliv jeho vystoupení nepříjemné, až nechutné.

3 1
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Aktuálně jsem prezidentem Hospodářské komory České republiky. Profesí jsem ekonom. Po roce 1989 jsem byl ministrem hospodářství ČSFR, v letech 1992 až 1997 jsem zastával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause a místopředsedy Občanské demokratické aliance.

Seznam rubrik