DlouhýVladimír Dlouhý

Advent politicky korektní

14. 11. 2012 14:00:32
Česká televize rozhodla, že Táňa Fischerová – herečka a kandidátka na prezidenta, nebude poprvé po jedenadvaceti letech uvádět charitativní adventní koncerty. Veřejnoprávní médium zveřejnilo interní pravidla, podle kterých by vystupování některého z prezidentských kandidátů v zábavném nebo vzdělávacím pořadu porušilo politickou rovnováhu.

Právě angažmá Táni Fischerové v charitativním projektu nepochybně přivedlo do tábora jejích podporovatelů tisíce lidí. Teď se v rámci politické korektnosti budeme tvářit, že spojení dvacetileté tradice televizního adventu s touto tváří neexistuje. Kéž by svět byl tak jednoduchý, aby spravedlnost zavedl interní přípis z Kavčích Hor.

Ten se totiž vztahuje na zábavné a vzdělávací pořady, nikoliv na zpravodajství a publicistiku. Tady jeden metr uplatnit nelze. Je-li někdo ve výkonné funkci, nemůže se televizní zpravodajství tvářit, že Česká republika pár měsíců nemá ministra zahraničí (a kandidáta). Rozhodne-li se sociální demokracie oznámit ústy svého místopředsedy (a kandidáta) zrušení bohumínského usnesení, těžko bude redakce předstírat, že si o tom přečetla náhodou na nástěnce v Lidovém domě. Na druhé straně zpravodajského zájmu jsou kandidáti, jejichž možný výskyt ve zpravodajství je minimální. K těm patří paní Fischerová a řada dalších, koneckonců i já sám. Tak jakápak korektnost, jakápak rovnost přístupu? Bylo by jistě podezřelé, kdyby se v pořadu Pošta pro tebe zničehonic objevil plačící Vladimír Dlouhý. Ale Táňa Fischerová prostě patří k adventním koncertům jako Vladmír Dlouhý k debatám o ekonomice. Tady Česká televize spíše realitu deformuje než napravuje.

Pokud je mi známo, soukromé televize žádnou interní regulaci v tomto smyslu nevyhlásily. Tady platí jiná měřítka – měřítka sledovanosti. Dobu, kdy politici před volbami ochotně vyprávěli vtipy, tančili a zpívali v estrádách, mám dodnes v paměti. Měřítko divácké atraktivity otevírá dveře kreativitě. Tomio Okamura v samurajské zbroji jistě dostane prostor spíše než konzervativní politik střídmého vystupování. Budu jen doufat, že snaha prosadit se na obrazovku za každou cenu nesklouzne ke karikatuře voleb hlavy státu. Slibuji, že se toho nezúčastním. I kdybych měl vystoupit jen v těch několika nezábavných diskusních pořadech, ve kterých se kandidáti nezmohou na víc než mluvit o důležitých věcech.

Vladimír Dlouhý

Autor: DlouhýVladimír Dlouhý | karma: 35.92 | přečteno: 4709 ×
Poslední články autora