Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podporuji zavedení EET, mnoho otázek ale stále čeká na odpověď

Zavedení elektronické evidence tržeb je rozhodně jedním z nejdiskutovanějších témat poslední doby. A jak se stalo prakticky celospolečenským tématem, převážily v jeho diskuzi emoce nad fakty.

Poslanecká sněmovna PČR právě schválila dlouho diskutovaný zákon o elektronické evidenci tržeb. Sám jsem v této věci už více než rok osočován jako zrádce všech podnikatelů, když zavedení EET podporuji. A rád bych využil této příležitosti, abych svůj postoj shrnul a vysvětlil.

Jedna věc je neoddiskutovatelná, stále více se přibližujeme vrcholné fáze digitální doby a elektronizace je prostě trendem všude kolem nás. Jedním z posledních důkazů může být návrh ministerstva vnitra na zavedení elektronických občanských průkazů.

V případě EET je důležitým faktem, že téměř polovina členů Hospodářské komory se v našem průzkumu na toto téma nevyjádřila negativně. I když samozřejmě apriorní nedůvěra k regulatorní změně byla patrná. Musí ale zaznít toto - za hlavní cíl zavedení elektronické evidence tržeb považuji narovnání tržního prostředí. Dle mého názoru není správné, aby dlouhodobě těžili z konkurenční výhody oproti svým poctivějším kolegům ti, co aktuálně příjmy nepřiznávají a daně neplatí.

Zejména proto v obecné rovině EET podporuji, na druhou stranu je zde řada nevyjasněných otázek. jak vláda dostojí svému slibu nabídnout podnikatelům kompenzace za nepochybně zvýšenou administrativní zátěž a náklady spojené s pořízením potřebného zařízení? Jak bude probíhat technické ukotvení evidence? Jak je systém připraven na řešení případných technických potíží?

Můžeme samozřejmě diskutovat naprosto legitimní otázku, zda se díky zavedení EET podaří vybrat více na daních, a z pohledu behaviorální ekonomie na toto nedokážeme předem jasně odpovědět. Zdůrazňuji ale, že stěžejní efekt je výše zmíněné narovnání konkurenčního prostředí!

Nejvíce emocí vzbuzuje možnost zneužití dat, jejich využití různými zájmovými skupinami či selektivní šikana „znelíbených“ subjektů. Toto je bez diskuze vážný problém a je úkolem této vlády legislativně nastavit taková pravidla a kontrolní mechanismy, aby k těmto situacím nedocházelo a ani dojít nemohlo. Nebo v opačném případě, aby byli viníci tvrdě a exemplárně potrestáni. Je třeba zabránit také tomu, aby EET byla zneužita k retroaktivnímu perzekuování firem a živnostníků.

Když se na různých setkáních bavím s podnikateli, vadí jim zejména vládou zvolený odvětvový přístup, který neshledávám spravedlivým ani já. Jako největší hrozbu pak podnikatelé vidí to, že budou vystaveni v krajním případě až likvidační nákladové nebo kapacitní zátěži. A říkám jasně, že v tomto ohledu je potřeba na podnikatele myslet a co nejvíce jim pomoci a případný přechod na EET usnadnit.

Jako Hospodářská komora prosazujeme například jednorázovou slevu na dani, jejíž výši by bylo vhodné s podnikateli prodiskutovat. Jako další možnost se nabízí prostor pro snížení daně z přidané hodnoty. A jsem přesvědčen, že je ten správný čas otevřít znovu otázku výše odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Připomínám, že celkové zatížení práce u nás patří mezi nejvyšší na světě!

Podnikatelům je prostě nutné podat pomocnou ruku a Hospodářská Komora tomu bude nápomocna, také já osobně jsem připraven být v tomto ohledu podnikatelům oporou.

Kdybych chtěl ale tento článek zakončit provokativně, řeknu následující. Jedním z nových společenských trendů jsou tzv. bezhotovostní ekonomiky, kdy transakce probíhají výhradně platebními kartami. Evropskými průkopníky v této oblasti jsou severské země v čele se Švédském. V praxi to znamená, že bude každá peněžní transakce dohledatelná, identifikovatelná a například zpětně daňově nárokovatelná. A v porovnání s tím je elektronická evidence tržeb jen neškodný začátek.

Autor: Vladimír Dlouhý | středa 10.2.2016 13:03 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1168x
  • Další články autora

Vladimír Dlouhý

Lesk a bída minimální mzdy

Vláda tento týden schválila další zvýšení minimální mzdy. Paradoxně postihne ty, kterým má toto zvýšení pomoci!

25.8.2017 v 8:11 | Karma: 25,13 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ekonomika

Vladimír Dlouhý

Progresivní daň zabrzdí růst a vybídne k chytráckým trikům

ČSSD připravila předvolební trhák – progresivní daň. O co jim však skutečně jde? O zvýšení mandatorních výdajů a posílení státu v ekonomice. A zaplatit to mají úspěšní.

28.2.2017 v 7:25 | Karma: 38,03 | Přečteno: 3044x | Diskuse| Ekonomika

Vladimír Dlouhý

60 miliard deficitu? Neambiciózní státní rozpočet!

Státní rozpočet na rok 2017 není tak ambiciózní, aby byl pro období konjunktury formálně sestaven jako přebytkový, je však ze strany ministerstva financí řemeslně zručně připravený k praktickému dosažení přebytku.

8.12.2016 v 15:08 | Karma: 14,05 | Přečteno: 533x | Diskuse| Ekonomika

Vladimír Dlouhý

Stroje nám zase berou práci? Vůbec ne!

Příští generaci čeká vyšší produktivita práce a tím pádem méně času strávených pracovní činností, vyšší bezpečnost během výkonu pracovních povinností a také šance na větší bohatství a prosperitu.

2.12.2016 v 8:34 | Karma: 12,47 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ekonomika

Vladimír Dlouhý

Už i Trump ví, že stát nelze řídit jako firmu

Po vítězství Donalda Trumpa se předpokládá, že bude druhý Reagan. Není to vůbec jisté. Trump nebyl guvernérem žádného státu a nezastával žádnou veřejnou ani politickou funkci.

21.11.2016 v 8:21 | Karma: 21,16 | Přečteno: 2657x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Aktuálně jsem prezidentem Hospodářské komory České republiky. Profesí jsem ekonom. Po roce 1989 jsem byl ministrem hospodářství ČSFR, v letech 1992 až 1997 jsem zastával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause a místopředsedy Občanské demokratické aliance.

Seznam rubrik