Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

A proč by se širší okruh ekonomů měl zapojovat do diskusí v tripartitě. Jsou někým volení zástupci? Mají patent na rozum ( zvláště ti salónní )? To je jako když se široký okruh odborníků z energetiky zapojil do debaty o nové tarifní soustavě cen elektřiny. Spíše lobbysté, než odborníci :-(.

0 0
možnosti
MP

Už jsem to psal minule. Vlastník ani management si nepropustí člověka, který na něj vydělává. Jen mu bude muset dát ze svých příjmů. I tak pragmaticky uvažující člověk jako p. Robejšek prohlásil, že problémem současné ekonomiky je nesouměřitelnost příjmů. A ta ekonomiku podvazuje, protože to nejbohatší 1% procento světa, už ani nekupuje reálné zboží či služby, ale investuje do vysoce riskantních spekulací, jejichž ztráty za ně zaplatí ti méně příjmoví sanací bank.

1 0
možnosti

Jestliže jste zde, pane Dlouhý, spolu s Klausem nainstalovali podivný kapitalismus, snad socialistický kapitalismus (nebo mafiánský?), a jestliže zde máme hybrid mezi kapitalismem a socialismem, pak bohužel asi institut minimální mzdy bude nutný.

:-)

0 0
možnosti
Foto

R86o72m17a44n 76K57o50z70e13l

23. 2. 2016 16:52

Tak za vlád, ve kterých byl Vladimír Dlouhý se minimální mzda zvyšovala pravidelně a bez řečí.

0 0
možnosti
HV

Řekla bych, že prospěšnější řešení mají ve Švédsku.

Četla jsem, že tam míst minimální mzdy z daňových prostředků přispívají pracovníkům, jejichž tržní mzda by klesla příliš nízko.

Při stanovení minimální mzdy je logické rušení takových pracovních míst a přesun takových činností na stroje nebo do zahraničí.

Švédské řešení asi přijde "levněji" než sociální dávky, zachová pracovní návyky i místa.

2 1
možnosti
EP

To ovšem není v zájmu odborářů a levicových politiků, pro které více chudých na dávkách (kteří nesmí pracovat za příliš nízkou mzdu) tvoří více voličů.

2 0
možnosti
Foto

R^R^R^Ekonomie minimální mzdy je prostá – jedná se ve své podstatě o cenovou regulaci, která zapříčiní převis nabídky nad poptávkou, neboli větší počet uchazečů o práci, než o který je při stanovené ceně zájem. Minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost. Namísto toho, aby tito lidé dostali příležitost zvyšovat prací svou kvalifikaci a následně i příjem, jsou odsouzeni k frustrující závislosti na státní podpoře a dlouhodobé chudobě.

2 0
možnosti
Foto

Ale ono tak vztah není tak přímočarý? Platí pouze v určitých skocích a rozměrech.

0 0
možnosti
Foto

Hezké, nicméně je faktem, že v ČSSSR existoval de facto institut minimální mzdy prostřednictvím tarifních tabulek a nezaměstnanost byla oficiálně téměř nulová. To jenom tak na okraj pro legraci.

Základní funkcí minimální mzdy je zachování lidského kapitálu jednotlivce před jeho znehodnocením, Nikdo se pak nemůže podbízet. Je jasné, že tradiční vysoká míra zaměstnanosti (v ČSSR), tedy vžitý návyk chodit do práce tomu podbízení nahrává.

Až budou naše platy a mzdy na úrovni Německa, pak je možné začít uvažovat o zrušení minimální mzdy, která se pak stane brzdou dalšího ekonomického růstu.

Daleko spíše je na místě dělat něco s tou produktivitou, protože právě nízké mzdy jsou brzdou jejího dalšího růstu. Každý podnikatel se pak spokojí s podbízením na trhu, místo aby se věnoval efektivní organizaci práce.

Další lahůdkou je, že přesto, že česká firma nabízí v lepší kvalitě výrobek x třeba za 100 tisíc, tak německá firma v něco horší kvalitě dokáže tentýž produkt na českém trhu udat za 235 tis.

1 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlasR^R^

1 0
možnosti
JC

Minimální mzda musí být taková, aby se lidem vyplatilo pracovat legálně a ne být v evidenci ÚP a přivydělávat si na černo.

1 1
možnosti
EP
ZH

Tvrdíte, že nevycházíte z ideologie ale z pragmatických hledisek. Tomu lze jen těžko uvěřit. Pokud platy rostou, což sám tvrdíte v bodě 5, nemusí se podnikatelé minimální mzdy bát. Pokud ovšem věříte tomu, že minimální plat v naší zemi je důstojná základna žití, pak jste svoji produktivitu myšlení někde ve svých dobře živených letech ztratil. Zapomněl jste, že produktivita práce není jen disciplinovaný výkon zaměstnanců? Co třeba vhodné načasování investice, nové technologie, skutečná participace podnikatelů na kvalifikovaném školství. Neschopnost některých podnikatelů rozvíjet podnik holt také může a musí skončit na dlažbě. Rozhodně se nechceme srovnávat s Indií. To jste měli říci již před 25 lety, že se můžeme těšit na životní úroveň Indie. Ale v tom je váš postoj právě průhledný. Zatemnit, že existuje vykořisťování. Vytvořit dojem, že produktivita práce je jen špatný výkon českých otroků. Prostě si myslíte, že jsme těmi pitomci z doby po revoluci. A to už se vůbec neobracím k tomu, že existují neproduktivní odvětví jako kultura, zdravotnictví apod. Zkuste sám žít z minimální mzdy půl roku a pak si promluvíme. Zkuste svoje triky třeba na knihovníky, ti mají svoji práci rádi a za to žijou v bídě, víc k tomu přispějte, ukažte svou skutečnou asociální tvář. Myslím, že nemáte dnes veřejnosti co slíbit.

4 3
možnosti
EP

A to, co je produktivní, rozhodujete vy? A také trpíte představou, že minimální mzda těm nejhůře placeným snad pomůže k vyšší mzdě?

0 2
možnosti
Foto

Vážený pane, pakliže je podle Vás minimální mzda politickým nástrojem odborů, pak jsou Vaše slova jen stokrát omletou argumentací „ekonomických“ ideologů. Prozatím neexistuje relevantní důkaz, který by hovořil o škodlivosti minimální mzdy pro společnost jako takovou. Váš pohled je typický pro ty, kteří souhlasí s tím, že hodnota práce českého dělníka musí být vždy srovnávána s hodnotou práce dělníka v Číně. Jenže odměna za práci není jen faktor pro hospodaření té či oné firmy, ale je i nedílnou součástí společenské hodnoty práce každého jedince ve společnosti, kde je součástí ekonomicko-sociálního modelu. Jistě víte, že třeba v Německu pracují milióny lidí za mzdu, která nestačí k uspokojení základních potřeb. Každý měsíc pak dostávají vyrovnání ze sociálních finančních zdrojů, což pochopitelně těší všechny „podnikatele“. I zde je již léta diskutován problém, že existují milióny, kterým se vlastně nevyplácí pracovat a Vaše obchodní „společnost“ těží z toho, že tito lidé jsou morálně ještě tak dalece na výši, že jsou ochotni pracovat. Věčný argument „konkurenceschopnosti“ je platný jen v krátkém časovém úseku, ale jen prohlubuje nebezpečí kompletního kolapsu sociálních systémů a tím i společnosti samé.

3 2
možnosti
EP

Ano, pracují za nízkou mzdu, neboť jejich práce má na trhu nízkou hodnotu. A vy byste jim chtěl přes minimální mzdu i tuto práci zakázat a nařídit jim raději brát dávky.

3 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Aktuálně jsem prezidentem Hospodářské komory České republiky. Profesí jsem ekonom. Po roce 1989 jsem byl ministrem hospodářství ČSFR, v letech 1992 až 1997 jsem zastával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause a místopředsedy Občanské demokratické aliance.

Seznam rubrik