Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Průměrná mzda na 30% západní úrovně, HDP na 80%....i řekové či španělé mají daleko větší mzdy......a produktivita je u nás minimálně stejná...možná je to důsledek, že u nás nejsou silné odbory....v severských zemích, německu, rakousku atd. se bez odborů neodehraje nic

2 0
možnosti
RP

Problém je v tom, že v jednotném ekonomickém prostoru bez hranic a pro mladé navíc bez jazykových bariér není možné mít dlouhodobě prosperující ekonomiku, pokud v příslušné zemi budou výrazně nižší mzdy než v jiných státech.

Už jsme se stali výrobnou komponent, kdy naše práce v nízké mzdě na těch komponentách vytváří zisk v německých a jiných firmách provozujících z našich komponent finální montáž svých výrobků, vytváří vysoké mzdy jejich zaměstnanců a prosperitu německé a jiné západní ekonomiky. Zatímco u nás zůstávají drobky, ze kterých pozvednou naši ekonomiku není možné.

A jakmile se stane obvyklé, že kvůli nízkým mzdám každý trochu schopnější mladý člověk uteče z naší země za vyššími platy pryč, bude náš osud jako země zpečetěn definitivně jako ta levná výrobna komponent nevyžadující víc kvalifikované a schopné pracovní síly.

Musíme využít tu poměrně krátkou dobu, kdy většina schopnějších lidí ještě od nás neodchází a tudíž máme stále ještě pracovní sílu jako průměr poměrně kvalitní, abychom mohli přejít z výroben a montoven levných komponent na výrobu vlastních námi zkonstruovaných a vyráběných finálních výrobků prodávaných za vysokou marketingovou cenu. Díky které má taková firma dostatek financí pro zaplacení nejlepších nejkvalitnějších lidí, pro zaplacení nejnovějších technologií a pro vývoj nejnovějších a nejkvalitnějších výrobků.

Musíme prostě investovat do zvýšení mezd kvalifikovaných lidí.

Což pan Dlouhý nechápe a asi nikdy nepochopí, pro něho je podstatné, aby díky nízkým mzdám zaměstnanců přežil nějaký "umolousaný" neschopný podnikatel potácející se na hraně bankrotu.

2 0
možnosti
PS

Pan Dlouhý by konečně měl pochopit (od roku 1990 na to měl času dost), že odborům stačí mít na starost dvě věci:

- aby zaměstnavatel zaručoval zdravý pobyt na pracovišti, aby se nevrátil pracovník domů zmrzačený,

- aby si každý svojí prací vydělal tolik peněz, které mu umožní žít minimálně na hranici inflace. Samozřejmě ti schopnější víc, třeba víc než má šéf Hospodářské komory.

Takovým stylem pracovali odbory v Itálii již v roce 1979! Nic nového pod Sluncem.

Protože autor nikdy neřídil výrobní firmu a tudíž se neobklopoval schopnými lidmi, neví mnoho o personální práci, o způsobech jednání s lidmi. Teoreticky určitě to ví, ale praxe je praxe. Tu ve škole nenaučí.

Škoda, kde jsme za 26 let mohli být. Třeba již na pátém místě ve výrobě na hlavu, jako to učinili naši předkové před rokem 1938.

To by byl zajímavý článek od autora, proč za 26 let neprosperujeme tak, jak do dokázali naši dědové od roku 1918 do roku 1938! Potom nás hodili tzv. "spojenci" přes palubu a bylo vymalováno. I proto vyzývám všechny, aby šli k volbám a použili zdravého rozumu.

PetrSkácel, důchodce, aktivista za zdravý rozum v politice.R^

0 0
možnosti

Tomuto pánovi jde pouze a jen o to udržovat průměrnou mzdu na co nejnižší úrovni. Dokud vláda poslouchala podobné názory (byla to především minulá Nečasova vláda), byla ekonomika v recesi, klesala kupní síla a rostly zisky zahraničních korporací. Hospodářský růst byl mínus 2%, zatímco dnes je plus 4%. A není za tím žádný hospodářský cyklus, jak tito lidé donekonečna omílají, protože pokud srovnáme výkonnost české ekonomiky s okolními ekonomikami, s překvapením zjistíme, že mezi lety 2011-2013 a mezi lety 2014-2016 se nic dramatického v okolních státech nezměnilo (víceméně stále mírně rostly). Dramatická změna (od hluboké recese k prudkému růstu) nastala jen v ČR a naprosto neoddiskutovatelně souvisela se změnou vlády, včetně přístupu k problematice minimálních mezd.

Jak může pan Dlouhý třeba argumentovat proti výši minimální mzdy, když ta navzdory zvýšení zůstává jednou z nejnižších v Evropě? Tato vláda nemůže za to, že předchozí vlády minimální mzdu na téměř celé desetiletí zmrazily. Zajímavé také je, že mu leží v žaludku zrovna minimální mzda, když mu jde přece především o příliv kvalifikovaných a technicky vzdělaných odborníků...:-) Jak tomu přílivu případné zvýšení minimální mzdy na 11 tisíc Kč vadí, pro mě zůstává záhadou. To by nám ještě mohl dovysvětlit;-)

2 0
možnosti
Foto

Komik Středula... ze všech odborových bossů je nejvíce agresivní, nejvíce mluví "nepřesnosti". Podívejte se na bývalé bossy v našem parlamentu, senátu a europarlamentu. Se slzou v oku vzpomínám na jejich korektní jednání. Všichni za jednu stranu. Copak nikdo nevidí, že minimální mzda je zcela zbytečný pojem, který v praktickém životě nic ale vůbec nic neznamená? Pokud Vám firma nechce dát minimální mzdu tak je zcela bežné že přijme pracovníka na částečný úvazek a kde je minimální mzda? Populismus před volbami. Kam kandidujete pane Středulo? Nebo ještě počkáte až bude popularita mnohem vyšší? Prostí lidé, tam tenhle systém funguje.

Pracuji v Dněpropetrovsku, tady jsou zásadní fabriky s opravdu špičkovými technologiemi, tady se dělá kosmický program, raketové a letecké motory, tady jsou navazující technologie, které umožňují tuto náročnou výrobu. Po zhoršení rusko-ukrajinských vztahů tito špičkoví pracovníci hledají uplatnění. Navštěvují českou firmu a ptají se a chtějí pracovat v ČR. Stejně tak lékaři.

Vyzývám Vás pane prezidente Hospodářské komory ČR, zajistěte seznamy potřebných odborností a kvalifikovaných potřebných pracovníků a my jim tady poradíme. Pro Vás, kteří se bojíte Ukrajinských lidí tak Vám říkám, že jsou stejní jako my, nevím jestli je to pochvala ale myslím, že ano. Mzdy na Ukrajině se pohybují kolem 10% českých mezd. Tím že budou pracovat ve firmách v ČR, které je potřebují, získají firmy vyšším obratem větší rezervy ke zvýšení platů pro všechny. A to se minimálních mezd vůbec ale vůbec netýká.

1 2
možnosti

Mzdy na Ukrajině rozhodně nejsou na 10% českých mezd, to je lež. A i kdyby tomu tak bylo, tak je to jen další argument, proč se bránit přílivu pracovníků z Ukrajiny. A že firmám nejde o žádné experty, nýbrž o to, udržovat mzdy na stále stejně nízké úrovni, je nabíledni.

2 0
možnosti
ZH

Rozdílné názory na pracovní podmínky jsou legitimní. Každý hájí to své. Horší je, když padají kolem věcného problému špinavé argumenty. Autor tohoto blogu si myslí, že jsme hlupáci. V předposledním odstavci se nás snaží rozplakat nad kolektivním obviňováním podnikatelů, aby v posledním odstavci sám kolektivní demagogií zaútočil na lidi zneužívající dávky. Vážně je tohle věcný přístup a průchozí argumentace? Spíše bezradnost.

4 1
možnosti
JN

V dnešní MF DNES je hezká reakce na článek pana Dlouhého s výstižným názvem Největší hrobař českého průmyslu.

3 0
možnosti
ST

Kdo toho komouše protěžuje ??!! !!

1 0
možnosti
PK

Bude zase kandidovat na Hrad? Ale v tomto výlevu je trapnej:-(

1 0
možnosti
LB

To mluví ten právý vyžírka za komančů výl s komanči a teď piští s jinými chlebodárci.

1 1
možnosti
Foto

Za komančů nás vylo s komanči 15mega :-/:-). A mnozí vyjí doteď

2 1
možnosti
RK

Tak zrovna v otázce minimální mzdy bych pomlčel... Naše minimální mzda patří k nejnižším v Evropě, vyšší mají Slováci a celá řada zemí s výkonnostně slabší ekonomikou...

To jsou ty věčné argumenty, že si pak takový podnik takového zaměstnance nebude moci dovolit a ten chudák půjde na ÚP... Najednou se tu argumentuje chudákem zaměstnancem, ale že pracuje za naprosto směšnou sumu nám nevadí . To je především licoměrné.

Nezaměstnanost je nízká, a i kdyby měl být tedy skutečně někdo propuštěn, tak to za navýšení minimální mzdy stojí. Už jen pro odlišení pracujících a nepracujících.

A možná se i takový propuštěný jedinec bude více snažit se kvalifikovat na vyšší pozici, anebo se sebou alespoň něco málo udělat.

Protože to, že nejsou lidi je druhý nářek...

Tak co vlastně chceme?

Směšně nízkou minimální mzdou se skutečně k nějakému fiktivnímu blahobytu nepropracujeme. Ten musí vést přes snahu a přes tlak - na všechny: na zaměstnance i zaměstnavatele.

Zaměstnance nesmí zakrnět a flákat se a zaměstnavatel se musí snažit dobře svého pracovníka odměnit. Jakákoliv nerovnováha je zhoubná stejně jako současný stav: "My mu dáme pár kaček a von to tady Franta, kterej jinak vůbec nic neumí, snad nějak pořeší," je kničemu...

Tlak na minimální mzdu přináší i tlak na mzdy následné a to pak přinese další přehodnocování smysluplnosti a výhodnosti vyšších pozic. To zase souvisí např. s efektivitou práce, se kterou na tom nejsme zrovna dobře, atd.

Dávat si za metu nízkou minimální mzdu je tak do jisté míry podobné, jako dávat si malé cíle... A to opravdu nic dobrého nemůže přinést...

6 0
možnosti
ZJ

... tak toto je ,,přesně" úvaha odborářského předáka Rv. Pane kolego - je celkem jisté, že každý zaměstnavatel si svého spolehlivého, šikovného a pracovitého zaměstnance zcela jistě ,,DOBŘE ODMĚNÍ". Je to i v jeho zájmu si takového udržet. A ,,nerovnováha" není vůbec ,,zhoubná", poněvadž alespoň motivuje ty průměrné až podprůměrné.

3 0
možnosti
PK

Montovna jsme proto, že se u nás technologický pokrok zastavil tak někdy v 60. létech 20. století. Stačí si vzít třeba takové motocykly Jawa. ještě po válce byly v podstatě světovou konstrukční špičkou od které se učili i Japonci. A v roce 1985, kde byla Jawa a kde Kawasaki, Suzuki nebo Honda. Nebo taková elektrotechnika. Po válce tady zůstala spousta výrob po Němcích, ti byli také špičkou. No a v roce 1985 - slavná Tesla neuměla vyrobit radiomagnetofon, na barevné TV se nedalo koukat atd. No a kde byly Sony, Sanyo či Panasonic. Ale hlavně, že jsme byli první na světě ve výrobě oceli na hlavu;-D, jak nás učili ve škole (a asi to byla pravda vzhledem k tomu, že hospodářství vedli ti komunističtí lumeni). Kolik československých výrobků a služeb bylo schopno zcela konkurovat svým protějškům z USA, SRN či Japonska? Nemůžete chtít "západní" životní úroveň, když nám ten Západ 40 let ujížděl. A navíc, když povětšinou mají naše vlády akorát zájem zaměstnat masy utahovačů šroubů místo podpory high-tech výrob a technologií (viz naposled ten cirkus kvůli podpoře pro GE na vývoj a výrobu proudových motorů).

2 0
možnosti
PN

Ale my jsme levná montovna, kde se zahraniční majitelé snaží o co nejnižší mzdy a zisky vyvádeji do zahraničí. V tom má šéf odborů pravdu. Že tomu zabrání zvýšení minimální mzdy lze ale pochybovat.

2 0
možnosti

Že se se zahraniční majitelé snaží o co nejnižší mzdy, to je normální. Každý majitel se snaží vyplácet co nejmenší mzdu, každý normální zaměstnanec se snaží dostat co nejvyšší mzdu. Pokud ovšem vím, žádná naše montovna nevyplácí dělníkům minimální mzdu, ale daleko víc. Zisky vyvádějí do zahraničí, ale kam jinam by je měli vyvádět? Oni tu nejdříve investovali, aby jim to přineslo zisk. První čeští majitelé nic nevyvádějí, protože firmy pod jejich vedením dávno zkrachovaly. Škoda Plzeň, Liaz, Tatra, ČKD, Poldi Kladno.;-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Aktuálně jsem prezidentem Hospodářské komory České republiky. Profesí jsem ekonom. Po roce 1989 jsem byl ministrem hospodářství ČSFR, v letech 1992 až 1997 jsem zastával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause a místopředsedy Občanské demokratické aliance.

Seznam rubrik